İHVAN HANIMLARININ TARIKATA SÜLUKÜ

1-Her ihvan hanimi eger bir tarikata girmeyi arzu ederse muhakkak kocasinin girdigi tarikata girmelidir.

2-Tarikata girmeyi sevkle arzu eden kadin, dersini kocasi vasitasi ile seyhinden almalidir.

3-Bulundugu yerde tarikat dersi vermege yetkili hanimefendi varsa ondan bilgi almalidir.

4-derslerini arttirmaya kabiliyetli olanlar yine kocalari veya yardimci hanimefendi vasitasiyla durumu seyhine veya vazifelisine bildirmeli ve onun emirlerine göre hareket etmelidir.

5-Bir kimse iki ayri mürsidden ders alacagi gibi,bir hanim da iki ayri mürsidden ders alamaz.kendi tarikatindan baskasinin sohbetine gitmez ve onlarin verdigi dersle mesgul olmaz.

6-Baska tarikatlarin topluluklarina istirak etmemelidir. Tesadüfen veya elinde olmayarak böyle bir meclis de bulunursa sükut eder.Onlarin seriata ve tarikata uymayan hareketlerini gördügü zaman tesiri altinda kalmaz.Münakasa etmez.

7-Kadinlarin yalniz veya toplu olarak seslerini kendilerine mahrem olmayan kimselerin isitecegi sekilde cehri zikir yapmalari ser’an caiz degildir.

8-kadinlarin ve erkeklerin karsilikli olarak toplu halde oturmalari veya cehri zikir yapmalari dinimizce kesin yasaklanmistir.

9-Kadinlarin kendi aralarinda, erkeklerin kendi aralarinda cehri zikir yapmalari seyhin müsaadesine baglidir.

10-Bir kadin kat-i surette seyhinin ve mahremi olmayan bir erkegin elini öpemez. Dinimizce bu yasaktir. Çünkü Rasulullah sallallahu aleyhi vessellem Mekke fethinde erkeklerin bey’atlerini aldiktan sonra kadinlarin bey’atlerini aldi. Hazret-i Aise radiyallahu anha’nin bildirdigine göre “Rasulullah hiçbir kadinin elini kendi eline dokundurmadi ve tutmadi. Onlarin sözlerini vebey’atlerini aldigi zaman sadece:”Sizin bey’atlerinizi de kabul ettim.” Buyurdu.

Bugün de Peygamber naibligine layik, Salih ve sadik mürsid-i kâmiller Peygamberimizin hareketine uygun hareket ederler. Asla mahremi olmayan kadinlarin ellerini kendi ellerine dokundurmazlar.

11-Hiçbir kadin yalniz basina seyhi ile ve mahremi olmayan bir erkekle halvette kalamaz. Elini öpemez. Kadin her ne surette olursa olsun, mahremi olmayan bir erkekle kapali bir yerde bulunmasi ser’an yasaktir.

12-Kadinlar derslerindeki sayiya ve evradin miktarina bagli kalmali, kendi kendilerine artirma veya eksiltme yoluna gitmemelidirler.

13-Zikirleri esnasinda maruz kaldiklari halleri kocasi veya ders görevlisi hanimefendi vasitasiyla vazifeli zata veya seyhine duyurmali ve aldigi emre göre hareket etmelidir. Çok garip haller zuhur ettiginde dersini azaltmali, salevat-i serife okumakla mesgul olmali, sükûta riayet edip Allah’a siginmalidir. Fakat asla dersini ve tarikatini terk etmeyi düsünmemelidir. Dersini yapmasa bile rabita ve tefekkürle mesgul olmalidir.

14-Kadin mürsidlik edemez ve halife olamaz. Seyhin görevlendirdigi Saliha hanimefendiler dersleri izah etmege yardimci olurlar. Seyhin kadinlardan halifesi olamaz.

15-Hanimlar, kocalarindan izinsiz tarikat topluluklarina gidemezler. Gidebilmeleri için daha önceden izin almis olmalari lazimdir.

16-Kocasi tarikata mensup olmayan hanimlarin tarikat dersleri yardimci hanimefendiler tarafindan veya mahremi olan erkeklerden dersli biri vasitasiyla usulüne göre yürütülür. Kocasini gocunduracak, itaatsiz, evlatlarini isyan ettirecek durumlara meydan verilmemeli, onlarinda islahina dua edilerek Allah’tan ümit kesilmemelidir.

17-Sohbet yaranini candan gözetmeli, Allah için kardeslik kurarak madden ve manen birbirlerine yardimci olmalidirlar.

18-tarikat mensubu baba ve ananin evladi daha küçük yaslardan itibaren tarikat ve ihvan hizmetine alinmali, çocuklara da bu mübarek yolun nuru ve feyzi asilanmalidir. Bu Islami bir vazifedir, zarurettir, Allah emridir.