GAVSİ HİZANİ (K.S) HAZRETLERİNİN KARDEŞLERİ

1- Mevlana Resul,

2- Mevlana Abdulgani,

3- Mevlana Cemalüddin,

4- Mevlana Abdulmelik,

5- Mevlana Abdulkahhar,

6- Mevlana Abdulgaffar,

7- Mevlana Muhammed,

8- Mevlana Abid,

9- Mevlana Nurullah.

Bunların hepsi de alim ve zahid idiler. 


GAVSİ HİZANİ (K.S) HAZRETLERİNİN OĞULLARI

1- Şeyh Celalüddin (k.s);  Şeriat hükmünü yerine getirmeye çok çalışan ve çok cesur bir zattı. Tekkenin katırlarına çoğu sefer kendisi bakıyordu. Katırların arkasından koşup onlarla uğraşırdı. O yüceliğiyle tekke işleri ile uğraşırdı. Bir seferinde babası Gavs (k.s)'la beraber Seyyid Taha (k.s)'nın odasında büyük bir yılan görüldü. Yılan hem çok büyük hem de tavandaki direkler arasında olduğu için orada bulunanlardan hiç biri yılanı çıkartmaya ve öldürmeye cesaret edemedi. Şeyh Celalüddin (k.s) eli ile çıkardı ve öldürdü. Bunun üzerine Gavs (k.s) ona ağa ağa diye seslendi. Bu büyük yiğitliği gören Seyyid Taha (k.s) ona nazar edip evlatlığa kabul eyledi. 1293 tarihindeki Rusya ile olan savaşta çok yiğitlik göstermiştir. Kendisi gayet cömert idi. Kardeşi Seyh Bahaddin (k.s)'den sonra babasının yerine oturdu. Tasarruf sahibi ve müridi çok idi. Babasından 7 yıl sonra 1294 yılında vefat etti.

2- Şeyh Bahaddin (k.s); İlahi cezbede en son dereceye ulaşmıştı. Allahü Taala'nın aşk ve muhabbetinde zirveye vasıl olup, akranlarından üstündü. Garip ve acayib bir tasarrufa sahipti. Kime baksa etse hemen bayılıp yere düşerdi. Hatta bir gün halkı Hıristiyan olan bir köyden geçti. O köyün halkı büyüğü, küçüğü, erkeği, kadını cezbeye tutulup bağırıp ağlaştılar. Seyda-i Taği (k.s) diyor; ''Şeyh Bahaddin rabıta hususunda en yüksek dereceye ulaşmıştır. "Kalbindeki aşk ve muhabbetin ateşinden dolayı oturarak sohbet yapamıyordu. Sohbet esnasında ayağa kalkıp gidip geliyordu. Tarikat-ı Aliyyede hangi adabı öğrense bizzat kendinde uygulardı. Onun sohbeti Sadat-ı Kiram'ın menâkıbı idi. Özellikle Gavs (k.s)'ın menâkıbı idi. Şeyh Celalüddin (k.s)'in küçüğüdür. Babasından sonra onun makamına oturdu. Bu makamda 2 ay veya daha az bir müddet kaldıktan sonra vefat etti. (Rahmetullah-i Aleyh)

3- Sultan Veled,

4- Seyyid Bahri,

5- Burhaneddin,

Bu üçü de küçük yaşta vefat etmişlerdir.

6- Şeyh Hamza (ks); Gavs-ı Azam (k.s) hakkında ihlası fazlaydı. Hususen Seyda-i Taği (k.s) hakkında daha fazla ihlası vardı. Hatta Gavs (k.s)'dan sonra yanına gelip tevbe ve süluk istedi ise de ecel ona süre vermedi. (Rahmetullah-i Aleyh)

7- Şeyh Seyyid Nur Muhammed (ks); Heybet ve vakar sahibi idi. Kimseyi kimseye üstün tutmazdı. Herkes yanında eşit idi. Allah (c.c)'a tevekkülü vardı. Şeyh Celalüddin (k.s)'den sonra tarikatla uğraştı. Müritleri çoktu. Nisbet ve tasarruf sahibi idi. (Rahmetullah-i Aleyh)

8- Şeyh Hasan (ks); Göğsü açık, uçkuru yere kadar uzanırdı. Çocuklar, kadınlar onunla alay ederdi. Onu gören bilirdi ki delilerin akıllılarındandı. Allah (c.c) hepsine rahmet etsin. Bizi onların feyiz ve bereketinden yoksun bırakmasın. 

GAVSİ HİZANİ (K.S) HAZRETLERİNİN HALİFELERİ

1- Büyük mürşit, kutbu kamil, fenâ-i mutlak ile şerefli kılınan salikleri hak doğru bir şekilde terbiye eden bizim silsilemizin beşinci piri olan Seyda Şeyh Abdurrahmani Taği (k.s).

2- Hakkal yakin çeşmesinden içen cezbe ve seyru sülukta sevenlerin en yüksek derecesine vasıl olan Gavs (k.s)'ın oğlu Şeyh Bahaddin (k.s)

3- Alim-i Rabbani, meşhur tedkik ve tahkik ehli, bütün ilimlerde maharet sahibi, zamanın Şafiisi (fıkıh ilminde İmam-ı Şafii'ye benzer) Gavs-ı Azamın Minahını derleyen Şirvanlı (Siirt'in ilçesi) Şeyh Halid-i Öleki (k.s)

4- İrfan çeşmesi, zamanında örneği pek nadir bulunan ilahi cezbe sahibi, rabbani sırlarla şereflenen Mevlana Şeyh Abdurrahman-i Meczub (k.s).

Gavsi Hizani (ks)'nin pek sadık ve seçkin bağlıları da vardı.